МАI’13 клюки из корабоплаването

МАI’13 клюки из корабоплаването

1-ви май ‘13

2-ма удавени и осем все още липсват след като два товарни кораби се сблъскали край SW Гърция рано в понеделник, каза гръцката брегова охрана .Удавените и изчезнали  моряци са от екипажа на Pirireis, плаващи под флага на островите Кук, който се е  сблъскал с ConSouth на около 75 морски мили от островчето на Sapienza, заявил служител на бреговата охрана.Германският ConSouth, плаващ под Антигуа-Барбуда флаг, не е сериозно повреден и екипажа му от 16 човека се отчита в безопасност.

 

Гръцките власти освободиха ст.пом.кап на кораб “Ина” Недялко Петров, почти 2 год. след задържането на к-ба и целия му екипаж. Информацията потвърди и синът на Капитана. По думите му обаче ще е необходимо да минат празниците за да може Петров да се завърне у нас.Все още в затвор в Гърция е собственикът на кораба Георги Мишков, който не за друго, а заради неплатен членски внос бе изключен от т. нар. Съюз на подводничарите в Република България (СПРБ), след дълго ослушване. Не е известно дали Мишков е бил осъден.

2.5.

Международните цени на петрола се очаква да бъдат в близост до 100 USD за барел , но те ще са, докато влиятелните фактори останат непроменени, петролни експерти вярват. Въпреки това, спада в светов. цени на петрола за април не е тревожен както и международния петролен пазар е все още до голяма степен твърд, казаха експертите .Факторите, влияещи върху цените на петрола в световен мащаб са стабилни, въпреки някои временни проблеми, като например неотдавнашния скандал между САЩ и N Корея, каза д-р Талал Ал-Bathali, експерт и преподавател в Кувейтския уни

 

3.5.’13

 

6-членен екипаж, държан в плен от сомалийски пирати повече от 2 г., бе освободен след плащане на откуп, предаде БТА. Екипажът е от 2ма датчани, включително капитана, и 4 филипинци.6-мата  бяха отвлечени от м/к “Леопард”, който бе нападнат през януари 2011 г. край бреговете на Оман. По-късно той бе намерен изоставен, когато на него се качиха турски военни от международните патрули край Африканския рог. След това моряците са местени на различни места в Сомалия.

 

Мианмар-ски крайбрежен танкер Myan-Aung се  е сблъскал на 28 април, 2013 год       с превозвача на коли ‘Малака Highway’ край Янгон реката около 15:00 LT ,близо до Thilawa порт.  Myan-Aung е бил на път за Янгон. Tanker-ът потънал, според сведенията след преобръщане, 17 души от екипажа са спасени от  кораб от Мианмар-ския флот. ‘Малака Highway’ според сведения е задържан в Янгон за разследване

 

7.5.’13

 

Два ферибота се сблъскаха в Босфора. Инцидентът е станал вчера, в колизията са участвали кораби KALAMIS и ERDEM KARADENIZПо първоначални данни причина за сблъсъка е станала мъглата в района.Бреговата охрана на Турция съобщи, че са пострадали трима пасажери от борда на KALAMIS, който пресичал канала когато ударил преминаващия ERDEM KARADENIZ.Пасажерите са транспортирани до брега със съд на Бреговата охрана.

 

Естония приключи участието си в антипиратската операция на Европейския съюз Atalanta в Аденския залив поради “промени на характера на операцията, съобщи в 4.5. министерст на отбраната им.Участващите в операция Atalanta страни планират да отделят по-голямо внимание на „автономните екипи по защита на плавателните съдове”, базиращи се на суша.Това предполага по-голямо присъствие в регионите на военните моряци, създаване на активна система за брегова подкрепа и дипломатическо представителство в страните на Аденския залив.

 

8.5.

Втората по големина шипингова компания в Китай поръча най-големия контейнеровоз в света. China Shipping Container Lines Co. (CSCL) ще изпревари досегашния първенец на CMA CGM SA.Съдът, с капацитет 18,400 TEU, ще бъде построен от Hyundai Heavy Industries Co., която спечели поръчка за общо 5 к-ба от този клас. Очаква се новият най-голям контейнеровоз в света да влезе в експлоат. през втората половина на следващата год, съобщиха в официално съобщение от корабостроителницата.Всеки 1 от к-бите е за над $700 млн..

9.5.

7 са загиналите при снощния тежък инцидент в пристанище Генуа. Както съобщиха кораб JOLLY NERO се вряза в 55-метровата трафик кула, което доведе до нейното разбиване и последвало падане.В момента екипи продължават да претърсват останките на съоръжението. Все още има хора, които са в неизвестност. Властите не са уточнили и точния брой на служители, които са се намирали в кулата по време на инцидента. Метеорологичната обстановка по време на колизията е била нормална.

10.5.

2 к-ба се сблъскаха, край Бремерхафен. В инцидента са били контейнеровозите MAERSK KALMAR и CONMAR AVENUE.6 контейнера са паднали от борда на втория к-аб. След сблъсъка е проведен оглед на района за  разлив на гориво.След удара  CONMAR AVENUE засяда, а по-късно е изтеглен от 2 влекача.Няма пострадали моряци от екипажите. На CONMAR е имало 15 души, а на M KALMAR–28.5 влекача са изпратени в района за изтегляне на контейнерите. Властите в порта съобщиха, че всички са били извадени, няма опасност от замърсяване.

 

COSCO, Hewlett-Packard (HP) и гръцкия ж.п. оператор ТРАИНОСЕ са подписали споразумение за използването на Cosco карго терминал на п-ще Пирея като център и жп ТРАИНОСЕ да разпространява продуктите на американския гигант в Централна Европа, Близкия изток, Северна Африка , на източно Средиземноморие и Източна Европа, Синхуа отчете.17-км ж.п. линия, свързваща п-ще Пирея с м/уевропейската ж.п. мрежа на Гърция е завършен само 1 ден преди подписването на споразумението.

 

12а.5.’13

 

Най-голямата звезда на английското ветроходство Андрю „Барт” Симпсън загина вчера , след като яхтата му се преобърна край бреговете на Калифорния.Ужасната трагедия се е разиграла по време на тренировки за предстоящата ветроходна регата за Купата на Америка.Друг от 12-те членове на шведския екип “Артемис” на борда на катамарана бил ранен, но няма опасност за живота му.

 

Човешкият фактор бе сведен до минимум. Това заяви шефът на Морска администрация к.д.п. Сергей Църнаклийски по повод въведената в агенцията електронна система за изпитване. “Нямаме фрапиращи оплаквания”, уточни к.д.п. Църнаклийски. По думите му от учебни заведения е дошло предложение системата да позволява изпитване, което да се прави и на други езици. “Имаме нужда от тази възможност. В момента се работи по превеждане на въпросите”, каза шефът на администрацията. Чужденци ще могат да се изпитват до няколко месеца.

14.5.

 

1 от Четири  фериботи, започнат в Ада корабостроителницата  в Тузла / Турция,  на февруари 28-ми премина през пролива Чанаккале завчера, за  Норвегия.72-метровият незавършен ферибот бе построен в корабостроителница Ada за Fiskerstrand BLRT AS. Корабът ще бъде завършен в корабостроителница в Норвегия и след това да бъде предаден на собственика, Boreal Транспорт Nord AS.Корабът се тегли от влекач на име NORTH и ескортиран от друг влекач, Kurtarma -7 от турската Coastal безопасност.

Панамският канал очаква 2,4% по-малко товари от Азия за таз фискална год. Щото големите шипинг компании избраха Суец канал за достигане до Е  крайбрежие на САЩ, което в момента е основен мотор на амер икономика. Въпреки, че отнема 11 дни повече, Мерск каза че Суец канал носи намаляване на разходите. Причината е, че през него могат да минат по-големи к-би от Панама канал. Все пак Мерск остава най-големият “клиент” там.Освен Мерск вече и к-бите на APL преминават през Суец канал. Все още 3 от линиите на APL остават през Панама канал.

 

15.5.’13

Вчера ITF и профсъюза на докерите и синдикатите на морските лица от региона на Черно море започнаха проверка в морския транспорт - обикновено това са само к-бите под удобен флаг. Кампанията започва в същото време в пристанищата на Русия (Новоросийск, Yeisk, Taman Temruk, порт Кавказ, Ростов на Дон, Таганрог и Азовските п-ща), както и в големите пристанищни градове на Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия

 

 

Петима моряци бяха освободени от нигерийски пирати. Мъжете бяха част от екипажа на контейнеровоза CITY OF XIAMEN, който бе отвлечен на 25 април на около 100nm от брега на Нигерия. Инфо потвърдиха и от германската компания собственик на к-ба.Според фирмата моряците вече са у дома си–4 от Полша и 1 от Русия. Все още компанията не съобщава дали е платила откуп за освобождаване на мъжете.Пиратите са ги пуснали още на 11 май. Според Международното морско бюро в атаката срещу CITY OF XIAMEN са участвали 14 тежко въоръжени пирати.

 

 

 16.5.’13

На 8-то министерско заседание на Арктическия съвет в Швеция беше подписано споразумение за сътрудничество при наличие на нефтени  в Арктика. „Днес ние подписахме втория в историята юридически задължаващ панарктически документ – Споразумение за сътрудничество в сферата на готовност за реагиране на замърсявания с нефт на морето в Арктика”, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ГР. Русия и Япония вече изразиха готовност за подписване на друго споразумение. То цели да се осигури търсенето и спасяването.

 

    17.5.’13

 

В японското пристанище  Wakkanai се запали хладилния к-аб «Taigan». Според GMSKTS на к-ба има 23 членове на екипажа, включително 19 души, граждани на Руската федерация. Към 0800 пожарогасенето продължава: 17 членове на екипажа са в задоволително състояние, намерени са четири тела и продължава търсенето на двама члена на екипажа. За повече подробности за инцидента, както и загуба на екипажа се ангажират представители на руското външно министерство.Хладилния «Taigan» оперира под флага на Камбоджа,а оператора е «PolarCoLtd», Kholmsk.

20.5.

Containerооборота на Hamburger Hafen + Logistik AG (HHLA) в Q1 2013г е в размер на 1,8 милиона TEU, което е по-високо от миналата година с 5%. Положителният резултат е постигнат въпреки трудните пазарни условия, но през 2012 г. оборотът не беше висок, съобщиха от компанията. Азиатският трафик нарасна в сравнение с първото тримесечие на предходната година с 6.7%. Обемът на фидерния трафик към балтийските пристанища нараства със 7.4%.

 

21.5.

Заради мощно възстановяване на светов икономика през 2010 г. и по-слаба ‘11 г., глобал растеж продължи и през изминалата финансова год., макар и с по-бавни темпове. На този фон, контейнерните превози са с ръст отново, но с по-слаб темп от капацитета на плавател съдове. В резултат на това разценките останаха под натиск, особено по отношение на Азия-Европа търговските коридори, въпреки значителното ,но временно възстановяване. Като се има предвид все още високите разходи за гориво, равнището на доходи на почти всички к-бни компании остава незадоволително.

 

22.5.

В близко бъдеще във Финландия няма да се строят нови железопътни линии, но модернизация на съществуващата инфраструктура е планирано, и най-вече - в близост до пристанищата HaminaKotka и Kokkola. Това е казал SeaNews във VR Group.
Финансирането на транспортнатса инфраструктура – ж.п., автомобилна и водна - във Финландия носи държавата. За спазването на сигурността във всички видове транспорт, съблюдава специална агенция.

 

23.5.’13

ЕС планира да отпусне повече от € 37 млн за борба с пиратството край бреговете на Източна Африка. Според ЕС през 2012 и 2013 г. броят на пиратските атаки е намалял, но процесът може да бъде обърнат.Финансовата подкрепа на ЕС е насочена към подпомагане проблемните страни в региона, за борба с причините за пиратството.
Предвижда се, че парите ще бъдат изразходвани за укрепване на съдебната система и на обучението на младите хора, които биха могли да бъдат алтернатива на пиратството

 

От 13 до 17 май 2013 г. в Лондон в централата IMO се проведе 65-та сесия на комитета на IMO за защита на морската среда(MEPC-65).По време на сесията, беше решено да се измени приложение VI, включващи промени датата на влизане в сила на изискванията на стандарт от юрисдикциите за третото ниво на емисиите на азотни оксиди от к-бни двигатели. По-рано се предвиждаше, че нивото стандарти III на емисиите на азотни оксиди да влезе в сила на 1 януари 2016 г., ако пазара има съответни отработени технологии за пречистване на газовете от корабни двигатели.

 

Вчера Maasvlakte 2 в Ротердам официално бе открит за корабоплаване.
В действителност, на първия етап на Maasvlakte 2 е предадена на клиента - на пристанище Ротердам - в средата на април.В церемонията по откриването днес присъства и министър на инфраструктурата и околната среда Мелани Шулц ван Хаген

 

24.5.

През Q1 на тази година, оборотът на АРМ Terminals терминали  не се е променил в сравнение с нивото от миналата година и възлиза на 8.6 милиона TEU. Растежът на оборота на терминалите на развиващите се страни се компенсира с намаление обработените количества в претоварване пристанища в Северна Америка и Западна Европа, по инфо от материалите на компанията.

 

 

Днес в п-ще Варна стана официалната смяна на флага на кораба „Елица” („Eliza”). От 22.05.2013 съдът е собственост на базираната във Варна компания „Бон Марин Интернешънъл” ЕАД „Елица” ще оперира в българската офшорна зона на Черно море.„К-бът е специализиран в обслужването на инсталации за добив на нефт и газ от морето”, обясни Георги Бонин, изпълнителен директор на „Бон Марин Интернешънъл”. Предишният корабособственик на плавателния съд е „Акта марин” („Acta Marine”), холандска компания, оперираща в целия свят

 

В състава на Средиземноморското оперативно съединение ще влязат 5-6 кораби, в това число подводници, заяви главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Виктор чирков. В зависимост от обема на поставените задачи и обстановката, броят на корабите в състава на съединението може да бъде увеличен.Освен това, според адмирала, командването на флота планира в перспектива включването в Средиземноморското съединение на хеликоптероносачи от типа „Мистрал” като щабни кораби

27.5.’13

 

ЕК планира мерки за модернизиране на 319 морски пристанища от общо 1200, разположени в Европа. Идеята е да се направят законови промени, които да помогнат на операторите на портовете да обновят съоръженията и да предлагат по-качествени услуги. Предвижда се и подобряване на транспортните връзки до п-щата.Около 74% от стоките, които пристигат в Европа или напускат континента, се превозват по море, но 20 на сто от това количество сега преминава през само три пристанища – Р’дам, Хг и Антверпен

 

 

Hapag-Lloyd обяви GRI за атлантическия сервиз. Повишаване въвеждат  на 1 юли за всички товари и контейнери, превозвани между Северна Европа и Съединените щати, Канада и Мексико.Увеличаване на размера на ставките за контейнерите, изпратени от Северна Америка към Европа ще бъде $ 100 за един 20-футов контейнер и $ 150 - за 40-фута.В обратна посока на GRI ще бъде $ 150 и $ 200 за 20 - и 40-футови ъответно

 

 

 

Многофункционален ледоразбивач Министерството на транспорта на Руската федерация,е в процес на изграждане в корабостроителницата STX в Хелзинки, и ще бъде пуснат в експлоатация в началото на 2014 г., казаха представители на SeaNews  в STX-Финландия. Вторият ледоразбивач, също нареден от Министерството на транспорта, финландските корабостроителите планират да пуснат през втората половина на 2015 г..

 

28.5.’13

 

Миналата седмица, Хамбург Süd проведе церемония закръщаване на два нови контейнерни кораба - «Cap Сан Никола" и "Cap San Marco». Вместимостта на всеки е  9600 TEU, което ги прави най-големи във флота на Хамбург Süd. Всеки кораб има refrozetki 2100 - повече, отколкото във всеки друг кораб контейнеровоз  в света, съобщиха от компанията.

 

http://www.youtube.com/watch?v=-hQnoA2SLys&feature=player_embedded

 

Откриваме видео на CMA CGM MARCO POLO при заминаването му от Саутхемптън на 14 май. Аз се чудя такъв гигант как се движи толкова лесно в пристанището сред всички тези по-малки кораби. Забележете колко контейнери  този  кораб има на борда си. Виждайки как Marco Polo излиза от Европа на/взел/ почти пълния си капацитет,оценяме приноса му към световната икономика, и приветстваме с  поглед.

 

29.5.’13

 

Според г-н Мурат Birecik, журналист и бизнесмен в DenizHaber.Com, Queen Elizabeth 2 вероятно ще пристигне втурска корабостроителница ,за да бъде превърнат в плаващ хотел.Корабът в момента се намира в Дубай, и все още продължават преговори за неговото обновяване и процедури за поддръжка да бъдат завършени, в корабостроителница в Турци.Най-големият поддръжник на проекта, е  кмета на Лондон, Борис Джонсън, чийто дядо е турчин.

 

Следващата седмица в Мюнхен откриват International Trade Fair,който отваря дума за Транспортната логистика. Сред изложителите - авиокомпании, летища, спедиторите, пристанища, морски и железопътни превозвачи, включително тези, които служат на българо-германската търговия. От нас се очаква  участници. Кои са те и какви са основните акценти на събитието, ще има съобщения в пресата от организаторите на изложбата .

 

30.5.

Датският министър на бизнеса и растежа, Annette Vilhelmsen, е готов да се бори с руско-оглавяваната  резистентност към прилагането на нови екологични изисквания за корабоплаване."Последните решения на ИМО ме дразнят. Отлагането на новите правила за баластните води и NOx е в моите очи ясна крачка назад по отношение на околната среда", казва А. Vilhelmsen .Тя вижда обаче, че предложението на съюза с Русия водач, който  има за сега мнозинство , няма да бъде окончателно приет до есента.

 

„Датските Ports са доволни.че имат насоки, а не строги правила, но са разочаровани, че не всички пр-щни услуги са включени", пише консултант в датските пр-ща, Бярне Хенриксен, в коментар на предложението на Комисията."Това означава, например, че насоките за договори, операторите на терминали, така и  условията на труд на пристанищните работници са били поставени върху точилото. Има и липсата на ясни правила за държавните помощи за пристанищата. Насоките бяха обещани от Европейската Комисията през 2007 г., но не се е случвали ", казва Хенриксен.

 

31.5.’13

Клайпеда пр-ще обяви края на драгиране и разширяване на подходния

 канал. Работата е извършил Van Oord, проектът отнел около 1 година. Обемът на разкопките е 4,432,000 куб метра, разходи за труд - около 37 млна евро. Около 24 млн евро от тази сума е предоставена от ЕО.В резултат ширината на подход канал се  увеличава от 120 m до 150 м, а дълбочината се повишава до 14,5 м (преди това е 13-13.5 т). Това позволява да се приемат PostPanamax'y

 

"Maersk танкери’ е излязъл от сегмента на големите превозвачи на газ (VLGC) - Пет кораба, собственост на дружеството купува Group BWщ- новия собственик който ще получи/има и пет преносители на ВПГ(LGC), приети в тайм-чартър Условията по сделката не са оповестени..." Тази сделка е в съответствие с нашата стратегия за факта, че се концентрираме в/у по-малки газовози ", - коментира изпълнителният директор на’ Maersk танкери’ ,Хане Сьоренсен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МАI’13 клюки из корабоплаването

1-ви май ‘13

2-ма удавени и осем все още липсват след като два товарни кораби се сблъскали край SW Гърция рано в понеделник, каза гръцката брегова охрана .Удавените и изчезнали  моряци са от екипажа на Pirireis, плаващи под флага на островите Кук, който се е  сблъскал с ConSouth на около 75 морски мили от островчето на Sapienza, заявил служител на бреговата охрана.Германският ConSouth, плаващ под Антигуа-Барбуда флаг, не е сериозно повреден и екипажа му от 16 човека се отчита в безопасност.

 

Гръцките власти освободиха ст.пом.кап на кораб “Ина” Недялко Петров, почти 2 год. след задържането на к-ба и целия му екипаж. Информацията потвърди и синът на Капитана. По думите му обаче ще е необходимо да минат празниците за да може Петров да се завърне у нас.Все още в затвор в Гърция е собственикът на кораба Георги Мишков, който не за друго, а заради неплатен членски внос бе изключен от т. нар. Съюз на подводничарите в Република България (СПРБ), след дълго ослушване. Не е известно дали Мишков е бил осъден.

2.5.

Международните цени на петрола се очаква да бъдат в близост до 100 USD за барел , но те ще са, докато влиятелните фактори останат непроменени, петролни експерти вярват. Въпреки това, спада в светов. цени на петрола за април не е тревожен както и международния петролен пазар е все още до голяма степен твърд, казаха експертите .Факторите, влияещи върху цените на петрола в световен мащаб са стабилни, въпреки някои временни проблеми, като например неотдавнашния скандал между САЩ и N Корея, каза д-р Талал Ал-Bathali, експерт и преподавател в Кувейтския уни

 

3.5.’13

 

6-членен екипаж, държан в плен от сомалийски пирати повече от 2 г., бе освободен след плащане на откуп, предаде БТА. Екипажът е от 2ма датчани, включително капитана, и 4 филипинци.6-мата  бяха отвлечени от м/к “Леопард”, който бе нападнат през януари 2011 г. край бреговете на Оман. По-късно той бе намерен изоставен, когато на него се качиха турски военни от международните патрули край Африканския рог. След това моряците са местени на различни места в Сомалия.

 

Мианмар-ски крайбрежен танкер Myan-Aung се  е сблъскал на 28 април, 2013 год       с превозвача на коли ‘Малака Highway’ край Янгон реката около 15:00 LT ,близо до Thilawa порт.  Myan-Aung е бил на път за Янгон. Tanker-ът потънал, според сведенията след преобръщане, 17 души от екипажа са спасени от  кораб от Мианмар-ския флот. ‘Малака Highway’ според сведения е задържан в Янгон за разследване

 

7.5.’13

 

Два ферибота се сблъскаха в Босфора. Инцидентът е станал вчера, в колизията са участвали кораби KALAMIS и ERDEM KARADENIZПо първоначални данни причина за сблъсъка е станала мъглата в района.Бреговата охрана на Турция съобщи, че са пострадали трима пасажери от борда на KALAMIS, който пресичал канала когато ударил преминаващия ERDEM KARADENIZ.Пасажерите са транспортирани до брега със съд на Бреговата охрана.

 

Естония приключи участието си в антипиратската операция на Европейския съюз Atalanta в Аденския залив поради “промени на характера на операцията, съобщи в 4.5. министерст на отбраната им.Участващите в операция Atalanta страни планират да отделят по-голямо внимание на „автономните екипи по защита на плавателните съдове”, базиращи се на суша.Това предполага по-голямо присъствие в регионите на военните моряци, създаване на активна система за брегова подкрепа и дипломатическо представителство в страните на Аденския залив.

 

8.5.

Втората по големина шипингова компания в Китай поръча най-големия контейнеровоз в света. China Shipping Container Lines Co. (CSCL) ще изпревари досегашния първенец на CMA CGM SA.Съдът, с капацитет 18,400 TEU, ще бъде построен от Hyundai Heavy Industries Co., която спечели поръчка за общо 5 к-ба от този клас. Очаква се новият най-голям контейнеровоз в света да влезе в експлоат. през втората половина на следващата год, съобщиха в официално съобщение от корабостроителницата.Всеки 1 от к-бите е за над $700 млн..

9.5.

7 са загиналите при снощния тежък инцидент в пристанище Генуа. Както съобщиха кораб JOLLY NERO се вряза в 55-метровата трафик кула, което доведе до нейното разбиване и последвало падане.В момента екипи продължават да претърсват останките на съоръжението. Все още има хора, които са в неизвестност. Властите не са уточнили и точния брой на служители, които са се намирали в кулата по време на инцидента. Метеорологичната обстановка по време на колизията е била нормална.

10.5.

2 к-ба се сблъскаха, край Бремерхафен. В инцидента са били контейнеровозите MAERSK KALMAR и CONMAR AVENUE.6 контейнера са паднали от борда на втория к-аб. След сблъсъка е проведен оглед на района за  разлив на гориво.След удара  CONMAR AVENUE засяда, а по-късно е изтеглен от 2 влекача.Няма пострадали моряци от екипажите. На CONMAR е имало 15 души, а на M KALMAR–28.5 влекача са изпратени в района за изтегляне на контейнерите. Властите в порта съобщиха, че всички са били извадени, няма опасност от замърсяване.

 

COSCO, Hewlett-Packard (HP) и гръцкия ж.п. оператор ТРАИНОСЕ са подписали споразумение за използването на Cosco карго терминал на п-ще Пирея като център и жп ТРАИНОСЕ да разпространява продуктите на американския гигант в Централна Европа, Близкия изток, Северна Африка , на източно Средиземноморие и Източна Европа, Синхуа отчете.17-км ж.п. линия, свързваща п-ще Пирея с м/уевропейската ж.п. мрежа на Гърция е завършен само 1 ден преди подписването на споразумението.

 

12а.5.’13

 

Най-голямата звезда на английското ветроходство Андрю „Барт” Симпсън загина вчера , след като яхтата му се преобърна край бреговете на Калифорния.Ужасната трагедия се е разиграла по време на тренировки за предстоящата ветроходна регата за Купата на Америка.Друг от 12-те членове на шведския екип “Артемис” на борда на катамарана бил ранен, но няма опасност за живота му.

 

Човешкият фактор бе сведен до минимум. Това заяви шефът на Морска администрация к.д.п. Сергей Църнаклийски по повод въведената в агенцията електронна система за изпитване. “Нямаме фрапиращи оплаквания”, уточни к.д.п. Църнаклийски. По думите му от учебни заведения е дошло предложение системата да позволява изпитване, което да се прави и на други езици. “Имаме нужда от тази възможност. В момента се работи по превеждане на въпросите”, каза шефът на администрацията. Чужденци ще могат да се изпитват до няколко месеца.

14.5.

 

1 от Четири  фериботи, започнат в Ада корабостроителницата  в Тузла / Турция,  на февруари 28-ми премина през пролива Чанаккале завчера, за  Норвегия.72-метровият незавършен ферибот бе построен в корабостроителница Ada за Fiskerstrand BLRT AS. Корабът ще бъде завършен в корабостроителница в Норвегия и след това да бъде предаден на собственика, Boreal Транспорт Nord AS.Корабът се тегли от влекач на име NORTH и ескортиран от друг влекач, Kurtarma -7 от турската Coastal безопасност.

Панамският канал очаква 2,4% по-малко товари от Азия за таз фискална год. Щото големите шипинг компании избраха Суец канал за достигане до Е  крайбрежие на САЩ, което в момента е основен мотор на амер икономика. Въпреки, че отнема 11 дни повече, Мерск каза че Суец канал носи намаляване на разходите. Причината е, че през него могат да минат по-големи к-би от Панама канал. Все пак Мерск остава най-големият “клиент” там.Освен Мерск вече и к-бите на APL преминават през Суец канал. Все още 3 от линиите на APL остават през Панама канал.

 

15.5.’13

Вчера ITF и профсъюза на докерите и синдикатите на морските лица от региона на Черно море започнаха проверка в морския транспорт - обикновено това са само к-бите под удобен флаг. Кампанията започва в същото време в пристанищата на Русия (Новоросийск, Yeisk, Taman Temruk, порт Кавказ, Ростов на Дон, Таганрог и Азовските п-ща), както и в големите пристанищни градове на Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия

 

 

Петима моряци бяха освободени от нигерийски пирати. Мъжете бяха част от екипажа на контейнеровоза CITY OF XIAMEN, който бе отвлечен на 25 април на около 100nm от брега на Нигерия. Инфо потвърдиха и от германската компания собственик на к-ба.Според фирмата моряците вече са у дома си–4 от Полша и 1 от Русия. Все още компанията не съобщава дали е платила откуп за освобождаване на мъжете.Пиратите са ги пуснали още на 11 май. Според Международното морско бюро в атаката срещу CITY OF XIAMEN са участвали 14 тежко въоръжени пирати.

 

 

 16.5.’13

На 8-то министерско заседание на Арктическия съвет в Швеция беше подписано споразумение за сътрудничество при наличие на нефтени  в Арктика. „Днес ние подписахме втория в историята юридически задължаващ панарктически документ – Споразумение за сътрудничество в сферата на готовност за реагиране на замърсявания с нефт на морето в Арктика”, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ГР. Русия и Япония вече изразиха готовност за подписване на друго споразумение. То цели да се осигури търсенето и спасяването.

 

    17.5.’13

 

В японското пристанище  Wakkanai се запали хладилния к-аб «Taigan». Според GMSKTS на к-ба има 23 членове на екипажа, включително 19 души, граждани на Руската федерация. Към 0800 пожарогасенето продължава: 17 членове на екипажа са в задоволително състояние, намерени са четири тела и продължава търсенето на двама члена на екипажа. За повече подробности за инцидента, както и загуба на екипажа се ангажират представители на руското външно министерство.Хладилния «Taigan» оперира под флага на Камбоджа,а оператора е «PolarCoLtd», Kholmsk.

20.5.

Containerооборота на Hamburger Hafen + Logistik AG (HHLA) в Q1 2013г е в размер на 1,8 милиона TEU, което е по-високо от миналата година с 5%. Положителният резултат е постигнат въпреки трудните пазарни условия, но през 2012 г. оборотът не беше висок, съобщиха от компанията. Азиатският трафик нарасна в сравнение с първото тримесечие на предходната година с 6.7%. Обемът на фидерния трафик към балтийските пристанища нараства със 7.4%.

 

21.5.

Заради мощно възстановяване на светов икономика през 2010 г. и по-слаба ‘11 г., глобал растеж продължи и през изминалата финансова год., макар и с по-бавни темпове. На този фон, контейнерните превози са с ръст отново, но с по-слаб темп от капацитета на плавател съдове. В резултат на това разценките останаха под натиск, особено по отношение на Азия-Европа търговските коридори, въпреки значителното ,но временно възстановяване. Като се има предвид все още високите разходи за гориво, равнището на доходи на почти всички к-бни компании остава незадоволително.

 

22.5.

В близко бъдеще във Финландия няма да се строят нови железопътни линии, но модернизация на съществуващата инфраструктура е планирано, и най-вече - в близост до пристанищата HaminaKotka и Kokkola. Това е казал SeaNews във VR Group.
Финансирането на транспортнатса инфраструктура – ж.п., автомобилна и водна - във Финландия носи държавата. За спазването на сигурността във всички видове транспорт, съблюдава специална агенция.

 

23.5.’13

ЕС планира да отпусне повече от € 37 млн за борба с пиратството край бреговете на Източна Африка. Според ЕС през 2012 и 2013 г. броят на пиратските атаки е намалял, но процесът може да бъде обърнат.Финансовата подкрепа на ЕС е насочена към подпомагане проблемните страни в региона, за борба с причините за пиратството.
Предвижда се, че парите ще бъдат изразходвани за укрепване на съдебната система и на обучението на младите хора, които биха могли да бъдат алтернатива на пиратството

 

От 13 до 17 май 2013 г. в Лондон в централата IMO се проведе 65-та сесия на комитета на IMO за защита на морската среда(MEPC-65).По време на сесията, беше решено да се измени приложение VI, включващи промени датата на влизане в сила на изискванията на стандарт от юрисдикциите за третото ниво на емисиите на азотни оксиди от к-бни двигатели. По-рано се предвиждаше, че нивото стандарти III на емисиите на азотни оксиди да влезе в сила на 1 януари 2016 г., ако пазара има съответни отработени технологии за пречистване на газовете от корабни двигатели.

 

Вчера Maasvlakte 2 в Ротердам официално бе открит за корабоплаване.
В действителност, на първия етап на Maasvlakte 2 е предадена на клиента - на пристанище Ротердам - в средата на април.В церемонията по откриването днес присъства и министър на инфраструктурата и околната среда Мелани Шулц ван Хаген

 

24.5.

През Q1 на тази година, оборотът на АРМ Terminals терминали  не се е променил в сравнение с нивото от миналата година и възлиза на 8.6 милиона TEU. Растежът на оборота на терминалите на развиващите се страни се компенсира с намаление обработените количества в претоварване пристанища в Северна Америка и Западна Европа, по инфо от материалите на компанията.

 

 

Днес в п-ще Варна стана официалната смяна на флага на кораба „Елица” („Eliza”). От 22.05.2013 съдът е собственост на базираната във Варна компания „Бон Марин Интернешънъл” ЕАД „Елица” ще оперира в българската офшорна зона на Черно море.„К-бът е специализиран в обслужването на инсталации за добив на нефт и газ от морето”, обясни Георги Бонин, изпълнителен директор на „Бон Марин Интернешънъл”. Предишният корабособственик на плавателния съд е „Акта марин” („Acta Marine”), холандска компания, оперираща в целия свят

 

В състава на Средиземноморското оперативно съединение ще влязат 5-6 кораби, в това число подводници, заяви главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Виктор чирков. В зависимост от обема на поставените задачи и обстановката, броят на корабите в състава на съединението може да бъде увеличен.Освен това, според адмирала, командването на флота планира в перспектива включването в Средиземноморското съединение на хеликоптероносачи от типа „Мистрал” като щабни кораби

27.5.’13

 

ЕК планира мерки за модернизиране на 319 морски пристанища от общо 1200, разположени в Европа. Идеята е да се направят законови промени, които да помогнат на операторите на портовете да обновят съоръженията и да предлагат по-качествени услуги. Предвижда се и подобряване на транспортните връзки до п-щата.Около 74% от стоките, които пристигат в Европа или напускат континента, се превозват по море, но 20 на сто от това количество сега преминава през само три пристанища – Р’дам, Хг и Антверпен

 

 

Hapag-Lloyd обяви GRI за атлантическия сервиз. Повишаване въвеждат  на 1 юли за всички товари и контейнери, превозвани между Северна Европа и Съединените щати, Канада и Мексико.Увеличаване на размера на ставките за контейнерите, изпратени от Северна Америка към Европа ще бъде $ 100 за един 20-футов контейнер и $ 150 - за 40-фута.В обратна посока на GRI ще бъде $ 150 и $ 200 за 20 - и 40-футови ъответно

 

 

 

Многофункционален ледоразбивач Министерството на транспорта на Руската федерация,е в процес на изграждане в корабостроителницата STX в Хелзинки, и ще бъде пуснат в експлоатация в началото на 2014 г., казаха представители на SeaNews  в STX-Финландия. Вторият ледоразбивач, също нареден от Министерството на транспорта, финландските корабостроителите планират да пуснат през втората половина на 2015 г..

 

28.5.’13

 

Миналата седмица, Хамбург Süd проведе церемония закръщаване на два нови контейнерни кораба - «Cap Сан Никола" и "Cap San Marco». Вместимостта на всеки е  9600 TEU, което ги прави най-големи във флота на Хамбург Süd. Всеки кораб има refrozetki 2100 - повече, отколкото във всеки друг кораб контейнеровоз  в света, съобщиха от компанията.

 

http://www.youtube.com/watch?v=-hQnoA2SLys&feature=player_embedded

 

Откриваме видео на CMA CGM MARCO POLO при заминаването му от Саутхемптън на 14 май. Аз се чудя такъв гигант как се движи толкова лесно в пристанището сред всички тези по-малки кораби. Забележете колко контейнери  този  кораб има на борда си. Виждайки как Marco Polo излиза от Европа на/взел/ почти пълния си капацитет,оценяме приноса му към световната икономика, и приветстваме с  поглед.

 

29.5.’13

 

Според г-н Мурат Birecik, журналист и бизнесмен в DenizHaber.Com, Queen Elizabeth 2 вероятно ще пристигне втурска корабостроителница ,за да бъде превърнат в плаващ хотел.Корабът в момента се намира в Дубай, и все още продължават преговори за неговото обновяване и процедури за поддръжка да бъдат завършени, в корабостроителница в Турци.Най-големият поддръжник на проекта, е  кмета на Лондон, Борис Джонсън, чийто дядо е турчин.

 

Следващата седмица в Мюнхен откриват International Trade Fair,който отваря дума за Транспортната логистика. Сред изложителите - авиокомпании, летища, спедиторите, пристанища, морски и железопътни превозвачи, включително тези, които служат на българо-германската търговия. От нас се очаква  участници. Кои са те и какви са основните акценти на събитието, ще има съобщения в пресата от организаторите на изложбата .

 

30.5.

Датският министър на бизнеса и растежа, Annette Vilhelmsen, е готов да се бори с руско-оглавяваната  резистентност към прилагането на нови екологични изисквания за корабоплаване."Последните решения на ИМО ме дразнят. Отлагането на новите правила за баластните води и NOx е в моите очи ясна крачка назад по отношение на околната среда", казва А. Vilhelmsen .Тя вижда обаче, че предложението на съюза с Русия водач, който  има за сега мнозинство , няма да бъде окончателно приет до есента.

 

„Датските Ports са доволни.че имат насоки, а не строги правила, но са разочаровани, че не всички пр-щни услуги са включени", пише консултант в датските пр-ща, Бярне Хенриксен, в коментар на предложението на Комисията."Това означава, например, че насоките за договори, операторите на терминали, така и  условията на труд на пристанищните работници са били поставени върху точилото. Има и липсата на ясни правила за държавните помощи за пристанищата. Насоките бяха обещани от Европейската Комисията през 2007 г., но не се е случвали ", казва Хенриксен.

 

31.5.’13

Клайпеда пр-ще обяви края на драгиране и разширяване на подходния

 канал. Работата е извършил Van Oord, проектът отнел около 1 година. Обемът на разкопките е 4,432,000 куб метра, разходи за труд - около 37 млна евро. Около 24 млн евро от тази сума е предоставена от ЕО.В резултат ширината на подход канал се  увеличава от 120 m до 150 м, а дълбочината се повишава до 14,5 м (преди това е 13-13.5 т). Това позволява да се приемат PostPanamax'y

 

"Maersk танкери’ е излязъл от сегмента на големите превозвачи на газ (VLGC) - Пет кораба, собственост на дружеството купува Group BWщ- новия собственик който ще получи/има и пет преносители на ВПГ(LGC), приети в тайм-чартър Условията по сделката не са оповестени..." Тази сделка е в съответствие с нашата стратегия за факта, че се концентрираме в/у по-малки газовози ", - коментира изпълнителният директор на’ Maersk танкери’ ,Хане Сьоренсен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{START_COUNTER}